Anul trecut, exact in aceeasi perioada, incercam ceva nou. Era ca mersul pe bicicleta pentru prima oara, sau ca prima nota de 1, trecuta in carnet, semnata cu bataie. Un curs intensiv de Ashtanga Yoga, la una dintre cele mai disciplinate scoli din Rishikesh, capitala mondiala a Yoga, plus un curs de baza in Ayurveda de 10 zile alaturi de Dr Jose Rugue Ribeiro Junior si Munillal Maurya. Habar nu aveam ce schimbari ma asteapta.

Scoala, Tattvaa Yoga Shala, condusa de Yogi Kamal Singh si Sunil Sharma, 2 parinti ai copiilor abandonati si abuzati de stilul de viata agresiv din Vest, America sau alte tari asiatice cu iz vestico-american, este o scoala unde daca nu ai prezenta de 100% la curs, nu treci examenul practic si teoretic(3 ore), nu primesti diploma mult visata si arunci banii pe Ganga, adica raul minune din spatele scolii.

Pentru a intelege mai bine ce presupune un astfel de curs intensiv, va voi reaminti pe scurt programul unei zile: 5.30 trezirea, 6.30 Pranayama-Exercitii de respiratie, 8.30 Mysore sau Led Class-clasa ghidata seria primara din Ashtanga Yoga, 10.30 mic dejun, 12.00 Yoga Nidra-Curatare emotionala-forma de meditatie, 13.30 Filosofie, 15.00 Art of Adjustment-Ajustari posturi Yoga, 16.30 Clasa ghidata seria primara Ashtanga Yoga sau recapitulare ajustari posturi, 18.30 cina, 20.00 meditatie. 7 zile din 7, timp de 30, 45 sau 75 zile, doar cu mancare vegetariana, cu pauza doar pe luna plina sau luna noua. In cadrul cursului mai apar si ore de anatomie sau Ayurveda.

Cei 18 ani de handbal, inmultiti cu 2 cantonamente pe an, nu aduna din punct de vedere mental si emotional, tot ceea ce am simtit si experientele pe care le-am trait, anul trecut in cele 8 saptamani de Ashtanga Yoga,Pranayama, Yoga Nidra si Ayurveda.

Asta din cauza faptului ca ceea ce facusem pana atunci, se blocase foarte mult in planul fizic. Pe cand in Yoga si Ayurveda, ai 4 planuri: fizic, energetic-pranic, mental-emotional si spiritual.

Fara acea perioada de 18 ani cu siguranta eram in alta directie. Sa nu intelegem gresit acum ca sportul este daunator si ca trebuie sa ne apucam toti de Yoga. Cei 18 ani de sport de performanta nu ii arunc la gunoi, ci ii consider o fundatie solida fizica si mentala, poate prea solida, prea mare, pe care trebuie sa o mai daram putin sau pe care trebuie sa o remodelez. Cei 18 ani au fost exact ceea ce trebuia sa se intample pentru a ajunge aici. A nu se lua personal aceasta experienta. Toti avem nevoie de miscare fizica. Dar corecta in spatiu, constienta si fara uzura.

Cantonamentele mi-au oferit un corp aparent puternic, o minte aparent puternica si o stare emotionala aparent echilibrata. Era un invelis frumos, o carcasa care functiona dupa niste tipare adanc inradacinate si care imi ofereau siguranta ca pot face fata unui greu din ce in ce mai mare. Aici totul s-a dizolvat, odata cu aceste experiente. Mi-am dat seama ca muschii ascundeau frustrari, mintea puternica ascundea frici, iar starea mea emotionala pe care mi-o construise sportul de performanta, era cireasa de plastic, scoasa de la congelator, pusa pe un tort facut din ingrediente de proasta calitate. Tort pe care daca il mancam, imi dadea o stare de bine, pe moment, si, pe care trebuia sa il construiesc mai mare, mai frumos, de o mai proasta calitate.

Cum sa renunti la aceasta imagine, plina de muschi si impresii de putere interioara si exterioara ? Imagine cu care joci un rol, esti un personaj, iti castigi existenta intr-un oras de provincie.

Cum sa le spun eu celor din jurul meu, prietenilor, parintilor care m-au vazut handbalist la cele mai mari posturi de televiziune din cartier, ca am renuntat la carne, bere si miscare facuta haotic sau in exces, ca voi renunta la a mai promova ce promovasem cu mare convingere pana atunci si ca incep dintr-o data Yoga.

Unde incep Yoga ? In Piatra-Neamt, judetul Neamt. Judetul sau tinutul cu cele mai multe biserici si manastiri pe km2 din lume. In conditiile in care familia Cobuz-Geosanu este Crestin-Ortodoxa, tocmai logodita in religia Ortodoxa. A nu se intelege ca suntem impotriva religiei noastre. Intram in orice biserica sau templu, cu acelasi respect. A se intelege ca suntem foarte, foarte putin impotriva rezistentei foarte mari, la schimbare, care se abate peste orasul, judetul nostru si nu numai.

Dumnezeu e acelasi pentru toti, depindem direct de aceeasi realitate iar adevarul este acelasi pentru toti.

Sa ne intelegem. Baietu’ di la Borca, nascut cu carni si cu lapti, vrea Yoga si Ayurveda. La pachet, cu mai stim noi ce asocieri cu mai stim noi ce persoane.

Nu vreau sa intru in detalii si sa explic ce traieste baietu’ di la Borca si fata da la Bucuresti, de ceva vreme.

Ideea e ca de anul trecut, amandoi, eu si Andra, ne-am schimbat complet. Schimbare care este deja sesizabila. Schimbare de care ne bucuram noi in primul rand si apoi foarte multi oameni din jurul nostru.

Schimbarea a venit si din pricina asocierii acestor cursuri de Yoga cu alte cursuri de nutritie si terapie Ayurveda — Stiinta vietii, prin care am incercat sa aducem ceva nou si de calitate, in viata noastra, in primul rand si apoi in viata clientilor nostri.

Anul acesta voi urma acelasi program intens, ca anul trecut. Nu 200 de ore, adica 4 saptamani, ci 300 de ore intensive de Ashtanga Yoga. Pe langa cele 6 saptamani mai adaugam si un curs de Ayurveda de o saptamana, in care ma voi alatura unui grup din Brazilia si doctorului Jose Rugue Ribeiro Junior, unul dintre cei mai importanti medici Ayurvedici din lume. In timpul liber de dinainte si dupa curs, aproape 10 zile, ma voi bucura din plin de cele mai disciplinate clase de Iyengar Yoga din Rishikesh, alaturi de Usha. O profesoara de Yiengar Yoga, cunoscuta in toata lumea si cu o poveste de viata extrem de intensa.

Aceste cursuri intense, traite singur, departe de orice influenta, iti arata locul unde trebuie sa sapi, te invata cum sa sapi, iti dau tarnacopul, iar tu trebuie sa faci toata treaba, pana dai de aur, adica de tine. Iar seara, dupa ce ai sapat toata ziua, te intorci intr-o camera intunecata si mica unde dai tot de tine si de un coleg care are aceleasi probleme ca si tine. Timp de 60 de zile.

Este putin mai mult decat o carte motivationala citita, fara nicio experienta in spate. Sau un curs de weekend in care inveti doar cateva informatii, iar apoi te intorci acasa la aceleasi obiceiuri.

Anul acesta voi incerca sa transform cate o experienta faina de aici, intr-o postare.

In final, ramanem cu experienta si cu ceea ce transforma experienta.

Iar ceea ce imi doresc prin aceste postari, este sa va fac curiosi spre noi experiente.

Indiferent daca spui Tatal Nostru sau canti Gayatri Mantra, indiferent daca muncesti 10 ore la ogor sau joci in sandale cu sosete pe banii parintilor prin cluburi incendiate, indiferent daca traiesti din ajutor social si fugi de munca sau mergi cu Mertzu, indiferent daca esti pasionat de arta sau de manele, rupe-ti vechile lanturi. Iar daca nu-ti place liber, leaga-te din nou cu niste lanturi noi. Ceva mai sclipitor, sa iti aduca aminte ca esti legat. Sau nu.

Nu este vorba doar de mine si de ceea ce fac eu aici. Este vorba despre ceea ce ati putea face voi, prin voi, prin noi experiente. Cu mai multa atentie la ce descoperiti in interiorul vostru prin aceste noi experiente.

Pace.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search